Σε απόγνωση οι σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου και Σάμου – Τα μεγάλα λόγια που ξεχάστηκαν μόλις έσβησαν τα φώτα

Εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους παραμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια οι σεισμόπληκτοι στη Σάμο και εδώ και δύο χρόνια οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι. Οι βαρύγδουπες υποσχέσεις για βοήθεια και αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών ξεχάστηκαν μόλις έφυγαν οι κάμερες, με αποτέλεσμα οι πληγέντες από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς να είναι σε απόγνωση

Δείτε επίσης:

Αρκαλοχώρι: Η κυβέρνηση ξέχασε τους σεισμοπαθείς- Νέα επιστολή απόγνωσης της επιτροπής των κατοίκων

Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν μπόρεσε καν να ανταποκριθεί στην απλή δέσμευση καταβολής επιδόματος ενοικίου. Στη Σάμο, η τελευταία καταβολή του ήταν πριν από 14 ολόκληρους μήνες, ενώ στο Αρκαλοχώρι δίνεται με το σταγονόμετρο. Έτσι, όσοι σεισμόπληκτοι έχουν καταφέρει να νοικιάσουν σπίτι κινδυνεύουν με έξωση αν δεν καταφέρουν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος, ενώ άλλοι αναγκάζονται να διαμένουν σε «κίτρινα» σπίτια, που έχουν κριθεί ακατάλληλα και χρήζουν επισκευής, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Την κραυγή αγωνίας των πληγέντων από τους ισχυρούς σεισμούς στη Σάμο και το Αρκαλοχώρι φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ειδικότερα, ερώτηση για τη Σάμο κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, την οποία συνυπογράφουν 19 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ερώτηση, τονίζεται η εικόνα προκλητικής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση και ερωτώνται οι υπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας και Οικονομικών σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά του επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης, αλλά και για το ζήτημα της εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Σάμου.  

Σε ό,τι αφορά το Αρκαλοχώρι, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στον υπουργό Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορά με την επιστολή του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η ΕΛΠΙΔΑ». Σ’ αυτήν, επισημαίνουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί από ένα μελλοντικό σεισμό για τις οικογένειες που διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα προς χρήση και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές των πληγέντων, την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου σεισμοπλήκτων για όσους διαμένουν σε μη ασφαλή καταλύματα, τη ενίσχυση του τμήματος μηχανικών ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου καθώς επίσης και την επικαιροποίηση και την στοχευμένη βελτίωση του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης κτιρίων πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Ολόκληρη η ερώτηση για τη Σάμο

Ερώτηση
Προς:
Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

22/01/2024

Θέμα: Τρία χρόνια στο «περίμενε» οι σεισμόπληκτοι της Σάμου

Τρία και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό  των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο, αφήνοντας πένθος και καταστροφή στο ακριτικό νησί. O σεισμός στάθηκε μοιραίος για δυο νέα παιδιά, τα οποία έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση τοίχου. Μαζί με την τραγική απώλεια των δυο αυτών παιδιών, ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες, μνημεία, δημόσια κτίρια και επαγγελματικούς χώρους. Παρά τις τότε υποσχέσεις και εξαγγελίες εκατομμυρίων της Κυβέρνησης, 40 μήνες μετά τα φονικά ρίχτερ, όλα δείχνουν να έχουν ξεχαστεί.

Σύμφωνα με τους πληγέντες κατοίκους, η τελευταία καταβολή του τριμηνιαίου επιδόματος ενοικίου έγινε πριν από 14 μήνες. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις κατοίκων και φορέων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτή την πιο απλή δέσμευση, με αποτέλεσμα οι πληγέντες που ενοικίασαν ένα σπίτι για να μείνουν προσωρινά, να απειλούνται  με εξώσεις στις περιπτώσεις που δεν καταφέρνουν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος. Και αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι η περίοδος καταβολής της ενίσχυσης αυτής ουσιαστικά έχει λήξει από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς το διάστημα των τριών ετών θεωρήθηκε ικανό ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών επισκευής και κατεδαφίσεων, η ανησυχία και ανασφάλεια των πληγέντων για το μέλλον ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. 

Επιπλέον, η αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στον τομέα της αποκατάστασης του νησιού και στην αποζημίωση των κατοίκων είναι πασιφανής, αφού από τους 600 φακέλους που κατατέθηκαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής, μόλις οι 80 έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί. Αντίθετα, εδώ και 40 μήνες 520 φάκελοι βρίσκονται σε κούτες, με την αρμόδια υπηρεσία να δηλώνει αδυναμία ως προς την πραγματοποίηση ελέγχων, εξαιτίας του μικρού αριθμού διαθέσιμων υπαλλήλων και του υψηλού φόρτου εργασίας. 

Ίδια παραμένει δυστυχώς η κατάσταση και σε πολλές σχολικές μονάδες, όπως τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού τα οποία λειτουργούν ακόμη σε κοντέινερ, ενώ άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτίριά τους.

Δεδομένου ότι:
– Οι πολιτικές αποκατάστασης, πρόληψης και προστασίας από φυσικά φαινόμενα πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας. 
– Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει κάποια ανάθεση ή άλλη ενέργεια για την εκπόνηση ενός σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης και συνολικής ανασυγκρότησης του νησιού. 
– Τρία χρόνια μετά το σεισμό έχουν δοθεί μόνο ογδόντα (80) εγκρίσεις για ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, σε σύνολο 600 αιτήσεων.
– Η διακοπή καταβολής του επιδόματος ενοικίου από τον Οκτώβριο του 2022 έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πληγέντες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξώσεων.  

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά του επιδόματος ενοικίου- συγκατοίκησης;
2. Θα ενισχυθεί άμεσα και επαρκώς η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής;
3. Θα εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Σάμου; Εάν ναι, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ειρήνη
Θρασκιά Ουρανία
Κασιμάτη Νίνα
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μαμουλάκης Χάρης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Η αναφορά για το Αρκαλοχώρι

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Διαμονή σεισμοπλήκτων σε σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα και χρήζουν επισκευής».
    
Ο Βουλευτής, ν. Ηρακλείου ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η ΕΛΠΙΔΑ» με την οποίο επισημαίνουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί από ένα μελλοντικό σεισμό για τις οικογένειες που διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα προς χρήση και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών ‘ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές των πληγέντων, την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου σεισμοπλήκτων για όσους διαμένουν σε μη ασφαλή καταλύματα, τη ενίσχυση του τμήματος μηχανικών ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου καθώς επίσης και την επικαιροποίηση και την στοχευμένη βελτίωση του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης κτιρίων πληγέντων από φυσικές καταστροφές. 
Επισυνάπτεται η επιστολή
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 19/ 1 /2024
Ο καταθέτων Βουλευτής
Μαμουλάκης Χάρης

Μαμουλάκης Ελπίδα Αρκαλοχώρι
Μαμουλάκης Ελπίδα Αρκαλοχώρι

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί